Když si vypěstujete vlastní brambory a sklidit úrodu, určitě budete chtít, aby vám co nejdéle vydržely. Samozřejmě, správné skladování je důležité, i když si brambory koupíte v obchodě, i když při vlastních je to úplně jiný pocit. Víte, jakými kroky a postupy můžete prodloužit životnost brambor z jednoho týdne na několik měsíců?
Skladování brambor se jeví jako jednoduchý úkol, ve skutečnosti se však za ním ukrývá celá věda.
Vyberte chladné, tmavé a suché místo
Uložení na chladném, tmavém a suchém místě je základ správného skladování brambor. Ideální teplota je těsně v rozmezí 4 až 10 stupňů Celsia, protože v teplejším prostředí brambory uvolňují větší množství etylenového plynu, který podporuje zrání. Brambory tak pokračují v dozrávání, dokud jsou již nepoužitelné, nejedlé. Nízké teploty tento proces zpomalují. Chladné teploty navíc zabraňují množení mikroorganismů, což také zpomaluje proces zrání a rozkladu.
skladování brambor
Zdroj: istock.com
Stejně důležité je, aby místo skladování bylo tmavé. Brambory, které jsou vystaveny slunečnímu záření nebo fluorescenčnímu světlu, začnou vytvářet chlorofyl v kůži. Slupka brambor tak zazelená, což je znak, že bychom se jim měli vyhýbat. Averze vůči zeleným bramborám vyplynula z poznání, že brambory vystavené slunečnímu záření produkují solanin, toxickou chemikálii. I když ne všechny brambory se zelenou slupkou jsou špatné, je lepší se jim zcela vyhnout.
Suché prostředí prodlužuje trvanlivost skladovaných brambor. Když jsou vystaveny přebytečné vlhkosti, stanou se živnou půdou pro růst hub a bakterií. Pak už nemusí být vhodné ke konzumaci.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Stolek na uskladnění úrody
Stolek na uskladnění zeleniny a ovoce, díky kterému budete mít ve své úrodě lepší přehled
Podpořte cirkulaci vzduchu
Při výběru nádoby na skladování brambor hledejte něco, co podporuje proudění vzduchu a nezachytává vlhkost uvnitř. Vhodnými nádobami jsou, například, drátěné koše, papírové a síťované pytle, ale postačí i otevřená miska, pokud není příliš hluboká. Určitě nepoužívejte na skladování brambor plastové sáčky, velké tašky či uzavřené zásuvky.
Použijte sklep na kořenovou zeleninu
Sklep na kořenovou zeleninu je starý vynález, který byl navržen tak, aby vytvářel chladné a tmavé prostředí pro skladování potravin. Tradičně se dělala jednoduše – vykopáním sklepa pod nebo v blízkosti domu, či ve svahu na pozemku.
Dnes je mnoho takových sklepů vytvořených z části existujícího suterénu. Stejně může posloužit i vinný sklep. Důležité je, aby v ní byla teplota 0 až 4,5 stupně Celsia. Vlhkost by se měla pohybovat mezi 85 až 95 procenty. I když se to zdá hodně, protože víme, že brambory by měly být udržovány v suchu, v tomto případě vlhkost pomůže zabránit scvrklá brambor.
Tip: Veškerý nábytek a zahradní doplňky na jednom místě
ZAHRADNÍ NÁBYTEK
SEDAČKY
LEHÁTKA
HOUPAČKY
SEATTLE souprava ROJAPLAST
SEATTLE souprava ROJAPLAST
Blumfeldt Santorini, houpací křeslo, lehátko, hliník, polyester, černé
Blumfeldt Santorini, houpací křeslo, lehátko, hliník, polyester, černé
Zahradní postel polyratan / látka Dekorhome Černá
Zahradní postel polyratan / látka Dekorhome Černá
Plastový úložný box 870 L (antracit)
Plastový úložný box 870 L (antracit)
Blumfeldt Tenerife, zahradní stolek, 90 x 90 cm, hliník, sklo, granit
Blumfeldt Tenerife, zahradní stolek, 90 x 90 cm, hliník, sklo, granit
Drewmax Zahradní sestava – masiv MO101 Provedení: Lavice
Drewmax Zahradní sestava – masiv MO101 Provedení: Lavice
Pohodo.sk
Zobrazit vše
Sklep na kořenovou zeleninu
Zdroj: istock.com
Počkejte, dokud nejsou zcela zralé
Důležitý je i termín sklizně brambor. Pokud Sklizeň brambor jakmile povyrostou, s největší pravděpodobností je budete muset použít do jednoho nebo dvou týdnů, protože jejich slupka bude tenčí, a tedy brambory se dříve pokazí. Pokud plánujete skladovat brambory přes zimu, počkejte se sběrem co nejdéle.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
skladování rajčat
Nejlepší způsob, jak skladovat rajčata
Dobrým znakem toho, že brambory zcela dozrály a jsou připraveny na zimní sklizeň, je zvadnutí zelených částí. Můžete zkusit vykopat brambory a otestovat tloušťku slupky – čím tlustší je, tím déle vám brambory vydrží. To, zda je již dostatečně silná, zjistíte jednoduše: přejděte prstem pevně po slupce bramboru; pokud je zcela vyzrálá, neuvidíte žádné známky opotřebení.
Brambory před skladováním nečistěte
Brambory jsou po sklizni přirozeně pokryté nečistotami a je lákavé očistit jejich, umýt. Rozhodně to však nedělejte. Pokud je umyjete vodou, budou mít přebytečnou vlhkost, což povede k růstu hub a bakterií. Postačí očištění brambor od zeminy suchým ručníkem, kartáčem nebo jen rukou. Důkladně je umyjete těsně před použitím.